Het Rolstoel ABC

Het Rolstoel ABC is ontwikkeld door ABC Advies & Training. Deze online module bevat algemene informatie over het veilig vervoeren van passagiers die reizen in of met een rolstoel. Daarnaast bevat dit ABC informatie over de Code VVR.

Algemene informatie

Gemeenten in Nederland moeten ervoor zorgen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. De gemeente geeft ondersteuning thuis via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Een voorbeeld van die ondersteuning kan aanvullend openbaar vervoer zijn. 

Reizigers die in of met een rolstoel reizen krijgen een zogenoemde wmo-indicatie. Zo’n indicatie geeft hen recht op aanvullend openbaar vervoer tegen een gereduceerd tarief. Voor chauffeurs is het zaak om alle passagiers veilig te vervoeren. En dat kan soms best een uitdaging zijn, zeker door de diversiteit aan rolstoelen. Want ongeacht de rolstoel, tijdens vrijwel iedere rit geldt: werken confom de Code Veilig Vervoer Rolstoelinzittenden (Code VVR). 

Heeft u na het lezen van dit project vragen? Denkt u misschien: “zouden ze over mijn product ook een cursus kunnen maken?” Klik op onderstaande knop om met ons in contact te komen. 

Inhoud

‘Het Rolstoel ABC’ bestaat uit drie hoofdstukken: A, B en C. In die hoofdstukken behandelen we Algemene informatie over rolstoelvervoer, de verschillende vastzetsystemen en handelingen die de veiligheid verhogen. Daarnaast maken we cursisten Bewust van het belang van het goed vastzetten van een rolstoel of rollator en waarom een passagier altijd uit een scootmobiel stapt tijdens een rit. Tot slot trekken we de Conclusie dat goed en veilig rolstoelvervoer geen uitdaging is, zo lang een chauffeur de regels kent, begrijpt en toepast.